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SUBJECT: Common Law Employee Requirements for Group Health Plan Purchases 

   

 

In accordance with administrative rules established by the Department of Consumer and 

Business Services (DCBS), a small employer must have at least one common law employee to be 

eligible to purchase a group health plan in Oregon.  In response to concerns expressed by 

insurance carriers, the Division of Final Regulation (DFR) raised the following questions:    

   

Question: How does DFR define a “common law employee” for the purposes of its 

counting methodology?   

 

Short Answer:  DFR defines “common law employee” using the definition utilized by the 

Internal Revenue Service, which considers an individual to be a common law employee if the 

employer has the authority to direct and control the manner in which the services are performed 

by the individual. 

 

Question: Can the common law employee referenced above be satisfied by an 

employee that is not eligible for or enrolled in coverage?  
 

Short Answer:    Probably not.  Under both state and federal law, an employer that 

employs at least one employee or one full-time equivalent employee meets the definition of a 

small employer.  However, under both the Small Business Health Options Program and the 

Employee Retirement Income Security Act, if the employer seeks coverage under the group 

health plan, at least one common law employee must also be enrolled in the plan.    

 

I. Background 
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A. DCBS Guidance on Counting Methodology for Determining Small or Large 

Group 

 

In distinguishing between large and small group health plans, DCBS utilize uses the 

federal definition of small employer set forth in 42 U.S.C. 18024:  

 

[A]n employer who employed an average of at least 1 but not more than 50 

employees on business days during the preceding calendar year and who employs 

at least 1 employee on the first day of the plan year. 

 

DCBS defines a large employer as an employer that, during a calendar year, employed 

more than 50 employees (including full-time equivalent employees).   

 

As authorized by the Insurance Code, DCBS adopted rules implementing a methodology 

for determining whether an employer is a small employer, as defined in ORS 743B.005.  

Pursuant to ORS 743B.020, the methodologies used to define small employer must be consistent 

with the corresponding federal requirements for the Small Business Health Options Program.   In 

accordance with such authority, DCBS adopted Oregon Administrative Rule (OAR) 836-053-

0015(4), which directs health insurers to follow guidance set forth in Exhibit 1 to the 

aforementioned OAR for purposes of determining employer size.  In referencing group size, 

Exhibit 1 provides the following guidance regarding an employer’s eligibility to purchase a 

group health plan:    

 

The following criteria determine whether an employer is eligible to purchase a group 

health plan: 

 

1. If the employer is a sole proprietor, a partner in a partnership, a 2-percent S 

corporation shareholder, or the spouse of a person who is a sole proprietor, a 

partner in a partnership or a 2-percent S corporation shareholder, at the beginning 

of the plan year, the employer employs at least one common law employee, and 

offers the group health benefit plan to all full time employees. 

2. At the beginning of the plan year, the group has at least one common law 

employee.    

 

In referencing the group profile form to be completed by health plans, Exhibit 1further 

provides that in determining eligibility for group coverage, the employer must have at least one 

common law employee and offer the health benefit plan to the employee, without a 

corresponding obligation for the employee to enroll in the plan.  If the employer does not have 

any common law employees, the employer cannot purchase a group health plan.    

 

B. Affordable Care Act 

 

The Patient Protection and Affordable Care Act (ACA) defines a small employer as “an 

employer who employed an average of at least one but not more than 50 employees on business 

days during the preceding calendar year and who employs at least one employee on the first day 
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of the plan year.”  While “employer” and “employee” are not defined within the ACA, in 

accordance with Section 1551 of the ACA, the definitions in the Public Health Services Act 

apply.  The Public Health Services Act, in turn, utilizes the definitions of “employee” and 

“employer” as set forth in the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).  

Under ERISA, “employer” is defined, in relevant part, as “any person acting directly as an 

employer, or indirectly in the interest of an employer, in relation to an employee benefit plan.”  

ERISA defines “employee” as “any individual employed by an employer.”   

 

The Small Business Health Options Program (SHOP) is an insurance exchange created 

by the ACA and is intended to assist small employers in obtaining health coverage for their 

employees.  SHOP utilizes the same definition of small employer as set forth in 42 USC 18024.  

Employers with 1 to 50 full-time equivalent (FTE) employees may participate in the SHOP 

marketplace.  In order to use the SHOP marketplace, the employer must offer coverage to all of 

its full-time employees.   Self-employed individuals without employees are not eligible to 

participate in the SHOP marketplace.   

 

C. Employee Retirement Income Security Act 

 

ERISA distinguishes between an employee and a participant, with a participant defined 

as any employee who is or may become eligible to receive benefits under an employee benefit 

plan.   In defining the construct of plans subject to ERISA, the regulations provide:   

 

[T]he term ‘employee benefit plan’ shall not include any plan, fund or program…under 

which no employees are participants covered under the plan.    

 

In Yates v. Hendon, the U.S. Supreme Court addressed the question of whether working 

owners were participants for purposes of an ERISA pension plan.   In Yates, the Court ruled that 

sole owners, partners and company shareholders are entitled to participate in group health, 

pension and other plan benefits as employees.  However, the ERISA plan in which they 

participate must cover “as participants” one or more common law employee or the plan is not an 

employee benefit plan for purposes of ERISA.   According to the Department of Labor, an 

individual other than the owner, partner, or spouse of the foregoing must be eligible to 

participate in the plan for it to meet the ERISA definition of an employee benefit plan.     

 

C. Common Law Employees 

 

In its simplest terms, a common law employee refers to an employee, rather than an 

independent contractor, in connection with work performed for an employer.  In Nationwide 

Mutual Insurance Co. v. Darden, the Supreme Court set forth certain factors to determine 

whether an individual is an employee or independent contractor.  According to the Court:   

 

In determining whether a hired party is an employee under the general common 

law of agency, we consider the hiring party's right to control the manner and 

means by which the product is accomplished. Among the other factors relevant to 

this inquiry are the skill required; the source of the instrumentalities and tools; the 
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location of the work; the duration of the relationship between the parties; whether 

the hiring party has the right to assign additional projects to the hired party; the 

extent of the hired party's discretion over when and how long to work; the method 

of payment; the hired party's role in hiring and paying assistants; whether the 

work is part of the regular business of the hiring party; whether the hiring party is 

in business; the provision of employee benefits; and the tax treatment of the hired 

party. 

 

 The IRS provided additional guidance to employees, both in providing a succinct 

description of common law employees and establishing a multi-factor test for employers to use 

in determining whether an individual is a common law employee or contractor.  According to the 

IRS:   

 

Under common-law rules, anyone who performs services for you is your 

employee if you can control what will be done and how it will be done. This is so 

even when you give the employee freedom of action. What matters is that you 

have the right to control the details of how the services are performed. 

 

Consistent with the decision in Darden, the test developed by the IRS includes numerous 

factors to determine whether an individual is a common law employee and assesses the degree of 

control exerted by the employer and independence exercised by the individual. The test considers 

the criteria of agency law and other factors utilized by courts to determine independent 

contractor status. These factors fall into three general categories: (i) behavioral control (whether 

the employer or the worker has control over the work performed); (ii) financial control (whether 

the individual directly benefits from his or her labor) and (iii) specific facts regarding the 

business relationship.  This test requires consideration of the totality of the factors, with no one 

factor being determinative as to whether the individual is an employee or independent contractor 

of the employer.    

 

II. Analysis 

 

As noted above, this analysis was generated in response to concerns raised by a health 

carrier that health insurers were not interpreting the “one common law employee” requirement 

consistently, with some insurers requiring that the employer simply offer coverage to at least one 

common law employee eligible, and others requiring that the common law employee be enrolled 

in the group health plan.   The request stems, at least in part, from a carrier communication 

issued by the Washington Office of the Insurance Commissioner (OIC) in November 2015.  In 

this communication, the OIC addressed the issue of common law employees and small group 

plans:   

 

The OIC has determined that the ACA and implementing Federal regulations 

require that to qualify to purchase group coverage, the employer must have at 

least one common law employee. This requirement supersedes the language of 

RCW 48.43.005(33) that permits sole proprietors with no employees and self-

employed individuals to purchase small group coverage. This provision is 
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inconsistent with the ERISA definition of an ‘employee welfare benefit plan’ and 

with the ACA’s division between the individual and small group markets. Under 

these definitions, an employee benefit plan must include at least one common law 

employee. 

 

 The OIC’s guidance requires not only that the employer have at least one common law 

employee, which is consistent with the ACA, but also requires that the employee benefit plan 

include at least one common law employee as a participant.   

 

Under the ACA, a sole proprietor or self-employed individual cannot purchase a group 

health plan and must instead purchase an individual plan.  By distinguishing between individual 

and small group plans, it appears that the ACA intended to require at least one employee to 

enroll in the plan, in addition to any enrollment by the employer.   

 

SHOP guidance provides that the employer must have at least one employee enrolled in 

the plan if the employer desires coverage under the plan.  While DFR is obligated, by statute, to 

comply with the SHOP regulations defining small employers, it is less clear whether this 

statutory requirement encompasses guidance provided outside of the regulatory context and 

which does more than simply define small employer.   

 

The OIC’s reference to ERISA is significant.  ERISA defines employee benefit plans by 

explicit reference to employee participation.  In its ERISA regulations, the Department of Labor 

clarified that the term “employee benefit plan” does not include a plan the only participants of 

which are “[a]n individual and his or her spouse … with respect to a trade of business…which is 

wholly owned by the individual or by the individual and his or her spouse” or “[a] partner in a 

partnership and his or her spouse.” The regulation further specifies, however, that a plan that 

covers as participants “one or more common law employees, in addition to the self-employed 

individuals” will satisfy the definition of employee benefit plan.   Therefore, to qualify as a 

health benefit plan under ERISA, at least one employee must be eligible for and enrolled in the 

plan, regardless of whether the employer is also enrolled.   

 

III. Conclusion 

 

Under both ERISA and SHOP, if an employer purchases a plan with the intent to obtain 

coverage for the employer under the plan, the plan must have at least one common law employee 

enrolled as a participant.  Exhibit 1 to the OARs, which provides guidance on determining 

employer size, contains some provisions that are inconsistent with this guidance.  However, this 

guidance is currently under revision, with the intent to remove this language and thus eliminate 

the conflict.  It may be beneficial to define “common law employee” within the context of the 

exhibit to lessen the likelihood of confusion in the future.   

 

Please contact me with any follow-up questions that may arise.  I can be reached by 

telephone at (503) 947-4323 or via email at deanna.p.laidler@doj.state.or.us.  Pursuant to ORS 

180.060(3), persons other than state officers may not rely upon this letter. 

mailto:deanna.p.laidler@doj.state.or.us
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Regards, 

 

Deanna 

Deanna P. Laidler 

Senior Assistant Attorney General 

 

 


